TERAPİ NEDİR? PSİKOLOG VE TERAPİSTİN FARKLARI NELERDİR?

Terapi sürecine dair akıllarda  dair pek çok soru var. Terapi nedir, psikolog ve terapistin farkları nelerdir gibi yaygın sorulara sen de sahipsen gel bunlara birlikte bir göz atalım.

Öncelikle terapi ile başlayalım.

NEDİR BU TERAPİ?

Terapi, bireylerin duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunlarını anlamak, çözmek ve iyileştirmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Terapi, genellikle bir psikolog veya terapist rehberliğinde gerçekleştirilir ve çeşitli yöntemler ve teknikler kullanarak bireylerin içsel dünyalarını keşfetmelerine, olumlu değişimler yapmalarına ve sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olur.

Terapilerin süreleri kişinin ihtiyacına göre uzman psikolog tarafından belirlenir.

Tabi terapi deyince de terapist ve psikolog arasındaki ayrım akıllara geliyor. Gelin bu ayrıma birlikte göz atalım.

PSİKOLOG VE TERAPİSTİN FARKLARI

Psikolog ve terapist terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılsa da, ciddi farklılıklar da vardır. Psikologlar da terapist olarak isimlendirilebilirler ama tüm terapistler psikolog ünvanı taşımaz.

Psikologlar, psikoloji alanında lisans veya yüksek lisans derecesine sahip uzmanlardır. Lisanslı bir psikolog, bireylerin zihinsel ve duygusal sağlıklarını değerlendirebilir, teşhis koyabilir ve terapötik hizmetler sunabilir. Bazı psikologlar ayrıca ileri düzeyde eğitim alarak özel alanlarda uzmanlaşabilirler, örneğin çocuk psikolojisi, klinik psikoloji veya bilişsel davranışçı terapi gibi.

Terapistler ise farklı disiplinleri de içine alabilir. Evlilik ve aile terapistleri, sosyal çalışmacılar, danışmanlar bulunabilir. Bu farklılık, psikologların spesifik bir eğitim alarak lisanslı bir psikolog olmaları gerektiği anlamına gelirken, terapistlerin farklı eğitim ve uzmanlık alanlarına sahip olabileceği anlamına gelir.

En çok akla gelen bir diğer soru ise psikologların ilaç yazıp yazmadığı. Bu soruya cevap verirken şunu belirtmek gerekir ki ilaç kullanımı tek başına bir tedavi değildir ve yalnızca gerekli durumlarda destek amaçlı uygulanabilir. Psikologlar size reçete yazamazlar ancak gerekli durumlarda sizi yönlendirerek tedaviniz için gerekiyorsa size ilaç önerebilirler. Ancak unutulmamalıdır ki uzmanlarımız tarafından uygulanan danışma sürecinde amaç sorunların kökenine inmek ve bütünü ile iyileşmeyi sağlamaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken noktayı size şu şekilde açıklayalım. Eğer psikolojik açıdan destek alınması gereken bir durum mevcutsa bu noktada sadece işinin profesyoneli psikologlarla görüşmenizi öneririz. Hangi durumlarda psikologla görüşmeniz gerektiğini merak ediyorsanız şu yazımıza da göz atabilirsiniz.

Hangi durumlarda terapi almalıyım?