Psikonatus Danışmanlık Merkezi

Oyun Terapisi Yöntemleri

Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar yardımı ile çocukların duygularını ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlayan ve uzman psikologlar tarafından gerçekleştirilen bir psikolojik yardım hizmetidir. Bu terapi başka bir deyişle çocuğun karakteristik doğasına en uygun olan oyun yöntemine göre oyuncaklar ile oluşturulan bir yöntemdir.

Çocuğa güven vererek, telepatik bir ilişki kurulması ve çocuğun kendisini ifade etmeyi öğrendiği ilaç kullanılmadan yapılan bir tedavi ve terapi yöntemidir. Bu terapinin birden fazla yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler Bilişssel Davranışçı ve Çocuk Merkezli Oyun Terapisi‘dir.

Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi Nedir?

Kişinin psikolojik problemleriyle ilintili düşünce, duygu ve davranış döngülerini kırmayı hedefleyerek iyileşmeyi amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir. Bilişssel davranışçı terapiye göre kişinin düşünce ve inanç sisteminde gerçekleşen değişimler, duygusal ve davranışsal değişimlere yaratır. Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi de bu prensipler doğrultusunda çocukların psikoterapi süreçlerinde kullanılmak üzere ilham olmuş bir yöntemdir.

BDOT’a göre çocuk düşünce, hayal dünyası, duygu ve çevresel faktörlerinin tamamına odaklanmalıdır. Bu terapinin amacı, çocuğun olaylara karşı baş etme yöntemlerinin yerini daha etkili yöntemlerin almasını sağlamaktır.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi, depresyon, duygu-durum bozuklukları, panik atak, özgül fobiler, obsesif kompulsif bozukluklar (OKB), sosyal fobiler, yeme bozuklukları, cinsel bozukluklar üzerine çalışılmaktadır.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Nedir?

Ülkemizde terapistlerin en çok uyguladığı terapi yöntemlerinden biri olan Child-Centered Play Therapy, yönlendirmesiz bir terapidir. Bu terapi yönteminde yönlendiren terapist değil, çocuktur. Çocuk Merkezli oyun terapisinde çocuğu değiştirmek ve kontrol etmek gibi bir amaç yoktur. Bu kuram çocuğun kendini yönetmesine izin vermeyi ve kendi davranışlarının farkına varmasını sağlamayı amaçlar.

Bu terapide aslolan ilişkidir. İyileşmeyi çocuğun kaynaklarına ve kurulan ilişkiye bağlar. Bu yöntemde terapist çocukla sıcak bir ilişki kurar ve çocuğu koşulsuz olarak kabul eder. Terapistin çocukla olan ilişkisinde güven ve kabulün hissettirilmesiyle çocuk kendini tamamen ifade etme fırsatı bulur. Bu yöntem sayesinde çocuk, hayatındaki sorunu kendi hızında ve kendine özgü yollarla çözebileceğine inanmaya başlar. Terapinin ardından tekrar klinik bir değerlendirme gerçekleştirilir.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi yöntemi genel olarak 2-10 yaş arasındaki çocuklarda kullanılır. Otizm, zeka ile ilgili sorunlar dışında çocukluk çağı depresyonu, kaygı bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, okul fobisi, alt ıslatma, kaka kaçırma, fobiler gibi belli başlı çocuk sorunlarında etkilidir.

Dilerseniz Bilişsel Davranışçı Terapi Yöntemi içeriğimize göz atabilirsiniz

Bizi takip edin : @psikonatus

Bizi arayabilirsin
Bize mail atabilirsin
Bizi ziyaret edebilirsin

Kınıklı Mh. 6044 Sk No:10 D:14
Pamukkale/Denizli