REZİLYANSI ÖĞRENMEK İÇİN 14 ADIM

Her birey hayatında karşılaştığı sorunlar karşısında eşit derecede dayanıklı değildir. Kimileri bu problemlerin kolayca üstesinden gelebilirken, kimileri bu problemlerin altında kalabilir veya sırf bu nedenle hayatının seyrini değiştirebilir. Ancak problemleri bir kenara bırakıp psikolojik olarak daha güçlü bir birey olmanın yolları olduğu da unutulmamalıdır. Rezilyans ile daha güçlü bir birey olmak için bu içerik neden bir sebep olmasın ki? Hadi gelin bu içeriğimizle hayatınıza yön verin ve olaylar karşısında daha esnek ve daha güçlü bir bireye dönüşmeyi öğrenelim. Peki iyi tamam da rezilyans da nedir, rezilyansı öğrenmek nasıl olur diyenlerdenseniz. İşin önce abc’sinden başlayalım.

Rezilyans Nedir?

Rezilyans, kişinin olumsuzluklara karşı hazırlıklı olma, stres ve travmayla başa çıkabilme, zor koşullara uyum sağlama, yıkıcı deneyimlerden bir şeyler öğrenerek başa çıkma ve gelişme kapasitesidir. Yani hem ruhsal, hem de fiziksel esneklik ve dayanıklılığa bağlı bir durumdur. Kısaca rezilyans, zorluklar karşısında yıkılmama ve olumsuzluklar geçince eski haline dönebilme becerisidir diyebiliriz.

Peki rezilyansı öğrenmek için nereden başlamalı?

Rezilyansı Öğrenmek

1. İlişkilerinizi güçlendirin.

Aile fertlerinizi, arkadaşlarınızı, iş arkadaşlarınızı, komşularınızı, kısacası çevrenizdeki insanları önemseyin. Size destek vermek isteyenlerden yardım ve destek almaktan çekinmeyin. Onların desteğini almak, sizi dinleyenlerin olduğunu bilmek sizde de psikolojik dayanıklılığı besleyecektir.

2. Kabul gösterin.

Durumu ve duruma ait duygularınızı kabullenin. Olan olmuştur. Çerçeveyi değiştiremeyeceğinize göre, bu çerçeve içinde olabilecek optimum çözüme odaklanın.

3. Gönüllü olun.

Gönüllülük, başkalarının zorluklarında yanlarında olmak, onların yaralarını sarmak, genel yaşamla ilgili ümidi besleyecek, başkalarının yardıma ihtiyaç duyduklarında yanında olmak yardım eden kişiyi de zenginleştirecektir.

4. Çözüm odaklı olun, kurban rolüne bürünmeyin.

Krizleri, zorluları aşılamaz, üstesinden gelinemez olarak tanımlamayın. Yaşamdaki zorlukları değiştiremezsiniz, siz üstünüze düşenleri yaptıktan sonra olacakların önüne geçemezsiniz, ama durumu nasıl algılayacağınızı ve ne tepki vereceğinizi seçebilirsiniz. O andaki zorlu durumun bir süre sonra bir nebze de olsa daha iyiye gideceğini görün. Zorlukları yaşarken, böyle durumlarda eskiye oranla daha iyi hissetmekte olduğunuzun farkına varın.

5. Değişimin hayatın doğal bir parçası olduğunu kabul edin.

Değişen zaman ve ihtiyaçlar karşısında önceden koyduğunuz hedefler farklılaşabilir. Değiştirmenizin mümkün olmadığı koşulları kabul edip değiştirebileceklerinize odaklanmak doğru olacaktır.

6. Hedeflerinize ilerleyin.

Kendinize gerçekçi hedefler koyun. Düzenli olarak küçük adımlarla hedeflerinize doğru yürüyün. Erişilmesi imkânsız görünen durumlara odaklanmak yerine, her gün sizi hedeflerinize yaklaştıracak küçük adınlar atın.

7. Karar verip eyleme geçin.

Olumsuz durumlarda elinizden geleni yapın. Olumsuzlukların düzelmesini beklemek yerine, kararlı olun harekete geçin.

8. Kendinizi keşfetmek için fırsatları değerlendirin.

Zorlukları yaşarken kendinizde daha önceden tanımadığınız birtakım özellikler keşfedeceksiniz. Rol modeller edinin. Hayatın zorluklarından geçmiş ama yılmamış kişilere bakarsanız, ilişkilerinin daha olumlu olduğunu, özdeğerlerinin öncesine göre daha yüksek olduğunu, manevi değerleri daha çok önemsediklerini, daha dayanıklı olduklarını, hayatın kıymetinin farkında olduklarını görürsünüz.

9. Olumlu yönlerinizi besleyin.

Problem çözme becerilerinizi ve psikolojik dayanıklılığınızı geliştirmeye yardımcı olacak özelliklerinize olan inancınızı güçlendirin.

10. Bakış açınızı koruyun.

Çok zor olaylarla karşılaşsanız bile, durumu daha geniş bir perspektifte algılayın. Olay anına değil ileriye, uzun vadeli bir bakış açısına odaklanın. Olayları dramatize etmeyin.

11. Kendinize iyi bakın.

İhtiyaçlarınızı ve duygularınızı göz ardı etmeyin. Keyif aldığınız, rahatladığınız aktiviteler hayatınızda mutlak yer alsın. Düzenli egzersiz yapın. Kendinize iyi bakmak psikolojik dayanıklılığınızın devreye girmesi gereken durumlarda sizi daha güçlü kılacaktır.

12. Psikolojik dayanıklılığınızı güçlendirecek destekleyici yolların yardımı olacaktır.

Bazıları yaşadıkları travmalara ya da yoğun stresli olaylara ait en derin duygu ve düşüncelerini yazar. Meditasyon, maneviyat ve inanç psikolojik dayanıklılığınızı güçlendirmede yardımcı olacaktır.

13. Geçmişten öğrenin

Yaşadıklarınıza dayanıklılığınızın, gücünüzün kaynaklarına odaklanmak kendi dayanıklılığınızı oluşturmak için hangi stratejileri kullanmanız gerektiğini görmenizi sağlayacaktır. Aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplar zor durumlarda kendinizi ve tepkilerinizi daha iyi tanımanızı sağlayacaktır.

• Bugüne kadar ne tür olaylar sizi en çok sıkıntıya soktu?

• Bu olaylar sizi nasıl etkiledi?

• Hayatınızın zorlu süreçlerinde sizin için değerli olan insanları düşünmek kendinizi iyi hissetmenize yardımcı oldu mu?

• Travmatik bir deneyimden geçerken destek için kimi aradınız?

• Zorlu zamanlarda kendiniz ve başkaları ile olan ilişkiniz hakkında neler öğrendiniz?

• Benzer bir deneyimden geçen birisine destek olmak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağladı mı?

• Hayatınızdaki engelleri aşabildiniz mi? Aşabildiyseniz, bunu nasıl başardınız?

• Gelecekle ilgili ümidinizin yükselmesini ne sağladı?

14. Esnek Olun

Rijidite kaçınılmaz biçimde hayatın bir gün sizi kırmasına sebep olur. Hayatın devingenliğine uyum sağlayabilmek için esnek olmalısınız. Psikolojik dayanıklılık hayat olaylarıyla ve travmatik deneyimlerle baş ederken esnekliğe ve hayat dengesine ihtiyaç duyacaktır.

• Güçlü duygularınızı tanıyın ki, gerektiğinde işlevselliğinizi devam ettirebilmek için bu duygularınızı yönetebilin.

• Sorunlarınızla başa çıkmak ve günlük yaşamın taleplerini karşılamak için harekete geçin.

• Yeri geldiğinde dinlenmek ve tekrar şarj olmak için birkaç adım geri çekilin.

• Destek almak, içinizi beslemek ve cesaretinizi tekrar tekrar toplamak için sevdiklerinizle zaman geçirin.

• Başkalarına ve kendinize güvenin.

Psikolojik dayanıklılığınızı inşa ederken ihtiyaç duyduğunuz desteği almak çok önemlidir. Bu konuda aileniz ve dostlarınızın dışında desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, bir profesyonelden destek alın. Bir terapist ile böyle zorlu dönemlerde birlikte yürümek sıkıntılı süreci en az zararla geçirmenizi, kendinize uygun baş etme tekniklerini öğrenip doğru uygulama konusunda ciddi bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.

 

Dilerseniz Daha Güçlü Bir Birey Olmanın Yolu: Rezilyans içeriğimize göz atabilirsiniz

Bizi takip edin : @psikonatus

 

Bizi arayabilirsin
Bize mail atabilirsin
Bizi ziyaret edebilirsin

Kınıklı Mh. 6044 Sk No:10 D:14
Pamukkale/Denizli